Salasanat ovat vaikeita muistaa, mutta miksi näin?

Moni saattaa miettiä, että mitäköhän salasanaa nyt tuli käytettyä, oliko tämä nyt se mihin laitoin sen erikoismerkin vaiko sen tietyn numeron sekaan? Ja useasti saattaa jopa huomata, että saa olla vaihtamassa salasanojaan moneen otteeseen koska salasanani oli taas vaihteeksi väärä.

Voi myös olla käytössä salasanoja mihin on voinut jopa tehdä paljon satunnaisesti luotuja erikoismerkkejä, joita on vaikeaa muistaa niiden luomisen jälkeen. Edellä mainitun kaltaiset tilanteet ovat lähes kaikille tuttuja ja ne saattavat tuntua erittäin turhauttavilta.

Muistamisen vaikeus

Tietokoneen ruudulla vilkkuu virheilmoituksia kuten ”salasanasi on liian lyhyt” tai ”aikaisemmin käyttämääsi salasanaa ei voi käyttää”. Lisäksi salasanasi ei saa olla helposti arvattavissa. Mukaan pitäisi aina laittaa sekaan mitä erikoisempia erikoismerkkejä: !? $#%*.

Kaikkia käytettyjä salasanoja on todella vaikeaa muistella juuri sillä hetkellä, kun haluaisi hetken vain levätä, ottaa mukavan asennon ja katsoa jokin leffa Netflixistä ennen nukkumaan menemistä. Varsinkin kun siinä hetkessä saattaa ruveta miettimään, kuinka moneen eri paikkaan on sitten tullut laitettua aina hieman erilainen tai mahdollisesti satunnaisesti luotu salasana.

Photo by Tim Gouw on Unsplash

Joskus saattaa jopa tuntua siltä, että haluaisi repiä omat hiuksetkin päästä salasanojaan muistellessa. Mutta onneksi on olemassa monta erilaista kikkakakkosta, joilla voi muistaa omia salasanojaan ja pitää niitä helposti tallessa. Haluan jakaa pari keinoa, jotka varmasti auttavat pitämään tallessa omat salasanasi ilman, että niitä tarvitsisi olla aina muistelemassa tai keksimässä uudelleen. Moni saattaa suositella turvalliseksi salasanaksi laittamaan useita erikoismerkkejä, erikokoisia kirjaimia ja numeroita.

Olemme kuitenkin ihmisiä emmekä robotteja. Seuraavassa kuvassa on mielestäni erittäin hyvä esimerkki salasanasta, jossa ei ole yhtäkään erikoismerkkiä, numeroa tai erikokoista kirjaintakaan! Ja saamme tulokseksi silti salasanalle luokitukseksi vahvan ja erittäin vaikeasti murrettavan.

Kun taas kirjoitamme salasanan, jonka moni palvelu mieluummin ottaisi vastaan saamme testin tulokseksi vaihtoehtoiseksi seuraavaa.

Kysymykseni onkin: kumman salasanan sinä muistaisit helpommin? Suosittelen käyttämään salasanojen hallintaan, Bitwarden -nimistä salasanan hallintasovellusta. Sovelluksen avulla saat jopa syötettyä tunnuksesi automaattisesti oikeisiin palveluihin—jopa puhelimellakin. Pystyt pitämään tilisi turvassa käyttämällä automaattisesti luotuja numeroiden, kirjainten ja symbolien merkkijonoa kaikissa palveluissa, joissa sellaisia on pakko olla.

Kirjoituksessa käytetyt salasanat on testattu työkalulla osoitteessa. bitwarden.com/passwordstrength

Tilaa
Ilmoita seuraavista
guest

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit